utorok 8. marca 2011

Výživové hodnoty muchovníka a zásady správnej konzumácie ovocia


Ovocie  má  skoro každý rád – telo si ho inštinktívne žiada. Je to jediná potrava, ktorej je ľudská rasa biologicky prispôsobená. Zo všetkých jedál má ovocie najvyšší  obsah  vody (obsahuje 80-90% životodarnej vody). Okrem toho sa v ovocí nachádzajú vitamíny, minerály, uhlohydráty, aminokyseliny a mastné kyseliny , potrebné k existencii  ľudského  tela. Životnej sile, ukrytej v ovocí, sa nevyrovná žiadny druh potravy. Ak ho správne konzumujeme, nič sa nevyrovná jeho blahodárnemu účinku. 

Problém spočíva v tom, že ľudia nevedia, ako jesť ovocie !

Dr. Alan Walker – antropológ,  vyslovil názor, že naši dávni predkovia sa živili predovšetkým  ovocím  (teda nejedli v prvom rade mäso, semená, traviny a neboli ani všežravce). Dr.Walker vyvinul zaujímavú metódu na určovanie obživy našich predkov - študoval vzorky zbrázdenia zubov.  Dr.Walker prišiel k názoru, že: ” Bez jedinej výnimky skúmané zuby jedincov z čeľade hominidov z obdobia 12 miliónov rokov, až po homo erectus dokazujú, že išlo o požívačov ovocia .”

Keďže sme biologicky prispôsobený na konzumovanie ovocia, nie je dôležité lámať si hlavu nad tým, koľko ovocia denne zjeme, ale v akom čase, a v akej kombinácii s inými jedlami.

 
Kým je  žalúdok  prázdny ( ráno ), môžete jesť toľko ovocia, koľko len chcete a na aké máte chuť.  

Pred konzumáciou iného jedla však musíte 20-30 minút počkať, kým ovocie opustí žalúdok. (Banán a sušené ovocie však potrebujú  3/4 – hodinu na to, aby opustil žalúdok.)  

Ovocie ako jediná potrava neprechádza procesom trávenia v žalúdku. Každé ovocie je v žalúdku len veľmi krátku dobu ( 20-30 ). Rozkladá sa v črevách, jeho trávenie a vstrebávanie si vyžaduje minimálnu časť energie, pritom odovzdáva telu výživné látky plné životodarnej energie ! Táto energia je automaticky využívaná na odstraňovanie toxických zvyškov, čím sa znižuje váha tela. 

Podstatnou súčasťou zdravej výživy je zásada, aby sme ovocie konzumovali nalačno.  

Ovocie je plné životne dôležitých látok. Keď ho správne konzumujeme, naše telo ich vie hneď zúžitkovať. Keďže ovocie sa nezdržiava dlhšie v žalúdku, jeho správne konzumovanie znamená : nikdy nejesť ovocie s ničím iným, alebo bezprostredne po inom jedle !

Ovocie má dokonalé zloženie. Osvojením správneho konzumovania ovocia sa naladíme na jedno z tajomstiev prírody, ako dosiahnuť krásu, dlhý život, zdravie, energiu a pracovný elán.

Zdroj : http://www.baculky.sk/2010/05/princip-spravneho-konzumovania-ovocia-zdrava-vyziva-vi/

Ovocie má  ideálny pomer  5 základných látok:

ovocný cukor  (glukóza,fruktóza)                                90 %
aminokyseliny                                                             4-5 %
minerálne látky                                                            3-5 %
mastné kyseliny                                                       nad 1 %
vitamíny                                                                    pod 1 %






POROVNANIE OBSAHU ŽIVÍN V ČUČORIEDKACH A MUCHOVNÍKU







Jednotky
Čučoriedky
Muchovník



živiny v 100 g
živiny v 100 g

voda
g
84,00
79,00

energia
kcal
57,00
85,00

proteiny
g
0,74
1,35

popolček
g
0,24
0,63

uhľohydráty
g
14,49
18,50

vláknina
g
2,40
5,93

cukor celkom
g
9,96
11,36

sacharóza
g
0,11
0,17

glukóza
g
4,88
5,23

fruktóza
g
4,97
6,00






vápnik
mg
6,00
42,00

železo
mg
0,28
0,96

magnézium
mg
6,00
24,40

fosfor
mg
12,00
20,00

draslík
mg
55,00
162,00

sodík
mg
1,00
0,48

zinok
mg
0,16
0,17

meď
mg
0,06
0,00

mangán
mg
0,34
1,50

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára