sobota 21. júla 2012

Včelársky rok 2012



Tak, a je po sezóne. Aká bola ? Na túto otázku si musí odpovedať každý včelár sám. Ako úplný začiatočník a samouk som zazimoval štyri kúpené roje na rámikovej miere B ( ďalej RM ).  Dve včelstvá som ešte do zimy previedol na RM 420/170. Všetky včelstvá boli ošetrené Varidolom. Po prvom zadymení bol priemerný spád 2000 ks za päť dní. Fumigácia bola opakovaná vždy po desiatich dňoch. Vzhľadom na teplú jeseň, bola posledná fumigácia robená koncom novembra. Priemerný spád dva roztoče za päť dní. Všetky včelstvá dostali po 17 kg cukru. Z plodísk nebol odobratý žiadny med. Zimovanie prebehlo v kľude a bez problémov.

Jarná prehliadka prebehla za prítomnosti asistenta veterinárneho lekára. Tri včelstvá vyzimovali dobre. O poznanie lepšie na tom boli včelstvá na RM B. Jedna rodina na RM 420/170 takmer uhynula hladom. V bunkách bolo zastrčených veľa mŕtvych včiel.  Včelstvo plodovalo v 2 NN. Jednoducho neprešlo do 3 NN. Celé leto bola rodina veľmi slabá. Možno by pomohla výmena matky, ale najpravdepodobnejšie ho v októbri spojím s iným včelstvom.

V jari bolo mojou hlavnou úlohou previesť dve včelstvá na RM 420/170. Celú operáciu som technicky nezvládol. Včelstvá dostali zabrať, čo sa výrazne odzrkadlilo na mednom výnose. 

Druhou úlohou bolo rozšíriť včelnicu na dvanásť rodín. Odložence sa dali zohnať iba na RM B a preto som sa rozhodol pre roje. Priateľ včelár mi osadil osem pekných rojov do nových úľov, ktoré veľmi rýchlo vystavali 4 NN. Do konca júna priniesli aj trochu medu a bolo treba aj niečo vytočiť.

Nikdy som nič podobné nerobil, preto som mal isté obavy, ako to zvládnem. V prvom rade som začal zháňať medomet. Bez toho to nejde. Kúpil som starý ručný medomet, do ktorého vojde šesť rámikov R 420/170, spolu s cestou z 45 €. Trochu som ho premazal, vyčistil a je prichystaný na prácu. Pre odvčelenie nadstavkov som sa rozhodol použiť 16 cestné výklzy  osadené do jednoduchého dreveného rámu.

Ostalo ešte vyrobiť odviečkovaciu debnu. Pre začiatok som na tento účel obetoval mäsiarsku a zeleninársku prepravku. Z mäsiarskej prepravky bolo vyrezané dno, nahradené dnom zo zeleninárskej prepravky, s voľne položeným jemným sitom. Na závitovú tyč bol upevnený  hrot na opretie rámikov, na bok prepravky kúsok hliníkového L profilu na očistenie vidličky. Pod ňu príde nižšia  prepravka a odviečkovanie je vybavené.

V nádeji, že vytočím aj nejaký med, bolo potrebné ešte vyriešiť stáčanie a cedenie medu. Brat mi daroval nerezový 50 litrový sud od piva, ktorý mu zavadzal v pivnici. Odrezal som dno, v dielni mi navarili na hornú časť nerezový medzikus so závitom na vypúšťací ventil, nožičky a nerozbitná stáčacia nádoba ako vyšitá. Jemné sito na mieru z mušelínu ušila moja šikovná švagriná. Tým bola vytáčacia " linka „ kompletná.


Všetko je prichystané, tak hurá na včelnicu. Tam to už také super nebolo. Materské mriežky som mal vložené iba v troch včelstvách. Prítomnosť plodu pred vložení výklzov som nekontroloval a tak sa stalo, že v rodinách kde bolo v medníku trochu plodu včely ostali. Kde plod nebol, ostalo v medníku iba pár trubcov a odobratie nadstavku bolo absolútne bez problémov.

 Tým som dospel k záveru, že použitie výklzov je výborná vec, použitie materskej mriežky nevyhnutnosť. Je pravdou, že treba ísť na včelnicu dva krát, ale ruku na srdce, koľko krát ideme na včelnicu len tak, pozrieť sa na včielky. Medník pri vkladaní výklzu dvíham jednoduchým ľahkým zdvihákom ( patent priateľ Bencúr ). Tým odpadá aj ťažká práca. Kým sa včely spamätajú, úľ je znovu zatvorený. 

Medobranie prebehlo bez problémov. Medomet fungoval, stáčacia nádoba sa osvedčila, cedidlo bez problémov. Medík vynikajúci, sklad takmer prázdny, ale teším sa na budúcu sezónu.

Taký bol môj začiatočnícky včelársky rok. Nebol pre mňa jednoduchý, ale priniesol mi celý rad skúseností a veľa práce. Urobil som veľa chýb, ktorým sa budem v nasledujúcej sezóne vyhýbať. 

včelnica začiatkom mája